Nie vždy bola obývacia izba miestom pre oddych

Na čo slúžila obývačka kedysi?

Keď si spomeniete na obývačku, ktorú ste mali doma alebo u starých rodičov, keď ste boli deti, zistíte, že jej funkcia v tých časom bola úplne iná. Bola totiž akousi nedotknuteľnou miestnosťou. Na poličkách boli drahé sošky, vázy, v presklených skrinkách krištáľové poháre, kávové súpravy, na sedačkách kožušiny, na zemi drahý pletený koberec, na stenách obrazy. Zariadená bola síce pekne, no ani zďaleka nebola tou izbou, kde sa mal odohrávať bežný rodinný život. Slúžila len na výnimočné chvíle a príležitosti, napríklad počas návštev alebo sviatkov. Jednoducho povedané, obývacia izba tu kedysi nebola na normálny deň, ale len na parádu. Tak sa obývačky aj nazývali. Parádne izby.

Keď sa v druhej polovici 20. storočia začalo s masívnou výstavbou panelových aj rodinných domov, obývačka bola už samozrejmosťou aj na vidieku. Bola to vždy najväčšia miestnosť v byte a bola oddelená od kuchyne. Pozerali sa tam filmy, počúvalo rádio, čítali noviny a párkrát do roka sa tam dokonca aj stolovalo.

Po druhej svetovej vojne nastal veľký baby boom a ženy v domácnosti potrebovali stíhať viacero vecí naraz. Začalo sa tak búranie stien a prepájanie týchto dvoch najdôležitejších miestnosti v dome. Ženy tak mohli variť a zároveň sa venovať hrajúcim sa deťom.

V našich bytoch v Modex Residence tomu nie je inak. Nájdete v nich presne to, čo rodina potrebuje. Môžete variť v kuchyni, no zároveň sledovať svoju obľúbenú reláciu v televízii. Môžete prestierať obed v jedálenskej časti a zároveň sledovať svoje deti. Dokonca si môžete aj jednoducho a rýchlo vyjsť na terasu alebo balkón, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou takejto obývacej izby a vypiť si na nej rannú kávu, poliať muškáty alebo vyvesiť bielizeň.

Chcete sa dozvedieť viac?

Stretnime sa

Radi Vám bližšie predstavíme unikátny projekt Modex.

Mám záujem o stretnutie