14. január patrí všetkým, ktorí sa už dlho odhodlávajú k veľkému upratovaniu

Usporiadajte svoj domov podľa metódy KonMari

Tento deň patrí všetkým, ktorí sa už dlho odhodlávajú k veľkému upratovaniu. Ak neviete, ako a kde začať, máme pre vás pár tipov.

Marie Kondo je japonská expertka na upratovanie a autorka medzinárodných bestsellerov Kúzelné upratovanie a Upratané!. Vo svojich knižkách vysvetľuje, ako bola počas svojho detstva posadnutá upratovaním a organizovaním domácnosti. Trávila hodiny vo svojej izbe a skúšala rôzne organizačné stratégie a techniky, z ktorých sa niektoré ukázali efektívne, iné menej. V jednom momente svojho experimentovania si uvedomila, že kľúčom k upratanej domácnosti nie je len mať veci pekne usporiadané, ale niekedy je potrebné sa ich aj zbaviť. Obzvlášť tých, ktoré človeku “nerobia radosť”. A to sa stalo hlavnou myšlienkou jej metódy. Zbaviť sa vecí, z ktorých nemáme potešenie.

Čo je KonMari metóda?

KonMari metóda by sa v skratke dala zhrnúť do dvoch základných krokov:

  1. Rozhodnúť sa, čo si ponechať a čoho sa zbaviť.
  2. Kam odložiť ponechané veci.

5 základných pravidiel upratovania

1. Predstavte si svoje ideálne bývanie

V predstavách ideálneho bývania väčšina ľudí vidí to isté. Čistý a útulný domov, v ktorom sa cíti dobre. Hovorí sa, že ak máte poriadok okolo seba, máte poriadok aj vo svojej hlave. Čistý domov ovplyvňuje aj ostatné aspekty vášho života vrátane pozitívneho myslenia.

2. Prinúťte sa upratovať

Najdôležitejší, a zároveň pre niekoho aj najťažší bod, je začať. Stanovte si presný termín, kedy s upratovaním začnete a dodržte ho.

3. Nebojte sa veci vyhodiť

Skôr ako sa rozhodnete, kde budete veci skladovať a skôr, ako si kúpite nádoby, poličky, či organizéry na odkladanie vecí, treba vyhodiť všetko, čo už nepotrebujete. Mariine kritérium č. 1 pri rozhodovaní, či si vec nechať alebo vyhodiť je, či ”daná vec vo vás vyvoláva radosť”. Používa na to pojem „spark joy“.

4. Upratujte podľa kategórií, nie podľa miesta

Namiesto toho, aby ste povedali “Dnes idem upratovať spálňu” povedzte “Dnes idem upratovať oblečenie!” Procesom vyraďovania by mala prejsť každá kategória vecí vo vašej domácnosti. Upratovanie podľa kategórií pomáha klientom lepšie sa rozhodnúť čo si nechať a čoho sa zbaviť, pretože môžu vidieť všetky veci, ktoré majú, na jednom mieste.

5. Pokračujte podľa Správneho poradia

Pretože zbavovanie sa vecí je zložité, Marie odporúča pri upratovaní špecifický postup. Začína s vecami, ktorých sa všeobecne zbavujeme jednoduchšie. Správne poradie upratovania je najprv Oblečenie, Knihy, nasledujú Papiere, potom Rôzne a nakoniec Sentimentálne predmety.

Po dokončení upratovania podľa všetkých kategórií by mali mať všetky veci vo vašej domácnosti svoje miesto, na ktorom bývajú odložené a váš domov by mal obsahovať iba veci, ktoré vám robia radosť a ktoré používate.

A pre tých, ktorí túžia mať vlastný domov a usporiadať ho podľa vlastných predstáv, stále máme ešte niekoľko voľných bytov. Pozrite si ich prehľad spolu s pôdorysmi tu: [https://modex.sk/podorysy]

Chcete sa dozvedieť viac?

Stretnime sa

Radi Vám bližšie predstavíme unikátny projekt Modex.

Mám záujem o stretnutie